A projekt eseményei

Befejeződött az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással az ország négy régiójában – a Nyugat-dunántúli, az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régió három-három megyéjében, valamint a Közép-magyarországi régió nyugati felében – elindított program, amelynek célja a helyi önkormányzatok támogatása a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodásban. A program keretében 10 megyében, 20 csoportban mintegy 350, főként önkormányzati vagy önkormányzati intézményi munkatárs vehetett részt olyan szakmai képzésen, amelynek eredményeként képesek lesznek a klímaalkalmazkodást célzó hazai és európai uniós forrásokra jó fejlesztési terveket lefektetni, színvonalas pályázatokat írni és sikeres projekteket megvalósítani az adott település vagy kistérség lakói javára.

Alábbiakban a projekt mérföldköveinek számító eseményeket mutatjuk be röviden.

Projektzáró konferencia 2016. április 26.

Herman Ottó Intézet, Budapest, XXII. Park u. 2.

Sikeresen lezárult a tavaly szeptemberben izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással elindított program, amelynek célja az volt, hogy a helyi önkormányzatok és önkormányzati intézmények szakmai segítséget kapjanak a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodáshoz.

Az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással az ország négy régiójában – a Nyugat-dunántúli, az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régió három-három megyéjében, valamint a Közép-magyarországi régió nyugati felében – 2015 őszén elindított program eredményeként mintegy 350, főként önkormányzati vagy önkormányzati intézményi munkatárs vehetett részt olyan szakmai képzésen, amelynek eredményeként képesek lettek a klímaalkalmazkodást célzó hazai és európai uniós forrásokra jó fejlesztési terveket lefektetni, színvonalas pályázatokat írni és sikeres projekteket megvalósítani az adott település vagy kistérség lakói javára. A négyszer kétnapos képzések résztvevői a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhettek meg. A képzést sikerrel teljesítők közül 20 fő további szakmai képzést kapott. Ők a regionális klímareferensi tanúsítványaikat a 2016. április 26-ai zárókonferencián vehették át.

Ugyancsak e program keretében, geográfusok, környezetmérnökök, ökológusok, térinformatikusok, közgazdászok, szociológusok, önkormányzati szakemberek, intézményvezetők, gazdasági szereplők és helyi véleményformálók közreműködésével öt településen – Miskolcon, Szentkirályon, Zalaegerszegen, Mórahalmon és Nagykovácsiban – készült el egy-egy olyan szakmai dokumentum, amelynek célja, hogy módszertani útmutatóként szolgáljon a különböző méretű települések helyi szintű klímastratégiáinak megalkotásához.

300 fő klímareferens képzés

 1. november – 2016. április.
Régió Megye Település Modulok és oktatók
I. II. III. IV.
DA Bács Kiskun Kecskemét Vizi Gergely Ábrahám Móni Egedy Tamás Váradi Zsuzsanna
Szentkirály dr. Mika János Ábrahám Móni Halász Levente Tótka Tamás
Békés Békéscsaba Bódi Attila Gál Judit Egedy Tamás Váradi Zsuzsanna
Csongrád Mórahalom Vizi Gergely Frank Róbert Vizi Gergely Dr. Podruzsik Szilárd
Hódmezővásárhely Vizi Gergely Frank Róbert Vizi Gergely Dr. Podruzsik Szilárd
ÉM BAZ Miskolc Gergely Edit Ábrahám Móni Gergely Edit Kovács Szilvia
Heves Eger dr. Mika János Ábrahám Móni Váradi Zsuzsanna Dr. Podruzsik Szilárd
Nógrád Salgótarján Bódi Attila Gál Judit Bódi Attila Kovács Szilvia
Salgótarján 2 dr. Mika János Gál Judit Váradi Zsuzsanna Váradi Zsuzsanna
NyD GyMS Győr Bódi Attila Gál Judit Vizi Gergely Tótka Tamás
Sopron Vizi Gergely Egedy Tamás Ábrahám Móni Tótka Tamás
Sopron 2 Vizi Gergely Gál Judit Egedy Tamás Egedy Tamás
Zala Zalaegerszeg Bódi Attila Frank Róbert Bódi Attila Dr. Podruzsik Szilárd
Nagykanizsa Gergely Edit Ábrahám Móni Halász Levente Kovács Szilvia
Vas Szombathely dr. Mika János Frank Róbert Vizi Gergely Kovács Szilvia
KM Budapest 3. ker Óbuda Bódi Attila Gál Judit Bódi Attila Halász Levente
BP Budafok dr. Mika János Ábrahám Móni Váradi Zsuzsanna Váradi Zsuzsanna
BP Budafok 2 dr. Mika János Gál Judit Halász Levente Dr. Podruzsik Szilárd
2. kerület Vizi Gergely Gál Judit Kovács Szilvia Kovács Szilvia
Pest Nagykovácsi Gergely Edit Gál Judit Gergely Edit Kovács Szilvia
összesen 20   

Tudástranszfer konferenciák, 2016. április

Szentendre/Balatonfüred

A projekt záróeseményeinek sorában kiemelt szerepet kapott két tudástranszfer konferencia, amelynek keretében az ország más területein, egy, a Dipol Konzorciuméhoz hasonló program során képzett klímareferensek számára mutatjuk be a Dipol Konzorcium képzésének rövidített tartalmát.

Emelt szintű képzés 20 fő regionális klímareferens számára, 2016. április

Herman Ottó Intézet, Budapest, XXII. ker. Park u. 2.

A képzés programja

 • Klímaváltozás – gyakorlati szemmel, nemzetközi és hazai kutatások
 • A TEIR használata, adatbázisok lehívása és felhasználása a klímastratégia készítése során
 • Térinformatikai alkalmazások és szoftverek alkalmazása a klímastratégiák készítésében. GIS és Quantum GIS használata, tematikus térképezés.
 • Pénzügyi alapismeretek: egy pályázat elkészítése során felmerülő költségek és azok fogalma, gyakorlati praktikák, egy pályázati költségvetés készítése, az elszámolás menete.
 • Pályázatkészítés gyakorlata egy pályázati iroda szemszögéből
 • Az átalakuló Wekerle-telep. A közösségépítés, klímabarát és zöld kertváros fejlesztésének tapasztalatai. Terepgyakorlat.
  • Eperfa tér, Zalaegerszeg utca, Wekerle. A téma: kertváros mozgalomtól az átalakuló Wekerléig. Egy sikeres közösségi tér tervezésnek a konkrét eredménye. Ezen a téren ‘pilleköveket”, fűszerkertet, és egy helyi Zöld térképet lehet találni.
  • Ady Mozi, Kós Károly tér: a Volt Ady Mozi újratöltve. Bemutatunk egy üresen álló épületet, amelyet a közösség egy helyi gazdaságfejlesztés, öko-szociális közösségi minta projektnek szeretne megpályázni. A séta vezetője előadást tart a közösség összefogó erejéről, a továbblépési nehézségekről, az önkormányzat ‘”kapunyitási” szerepéről.
  • Arany Katica közösségi kert. Itt bemutatásra kerül a közösségi kertek szerepe, a közösség öko-tudatosság növelésében, valamint a kertek létrehozásának tanulságairól nyújtanak információt. http://aranykaticakert.hu/
  • Forrásház: a Forrásház gondozó központ megtekintése, amely a kert mellett van. A ház hőcserélő rendszere a fűtést, hűtést ellátja, valamint számos hulladék-csökkentő, rehabilitációs programokat működtetnek az intézményben. http://forrashaz.kispest.hu/hu/forrashaz/
  • Előadás – Átalakuló Wekerle: a helyi közösség és az önkormányzat együttműködés: megközelítés, lehetőségek és korlátok. Az Átalakuló Közösségek országos programja. Kérdések, tanulságok.
 • A participatív tervezés és településfejlesztés, stratégiakészítés kommunikációs lehetőségei, különös tekintettel a klímaadaptáció terén.
 • Szituációs kommunikációs gyakorlatok a steakholderek szemszögéből.
 • Az emelt szintű képzés tudáspróbája, vizsga.
 • A résztvevők prezentációi, eredményeik ismertetése. Tematika: saját településük környezeti és klímaváltozással kapcsolatos problémáinak ismertetése, megoldási javaslatok és kommunikáció.

Mintaprojekt események, 2016. április

A Nemzeti Klímaalkalmazkodási Hálózat (CLIM-NET/HUN) program egyik utolsó eleme az un. mintaprojekt kidolgozása. Ennek keretében öt helyszínen – Mórahalmon, Szentkirályon, Nagykovácsiban, Zalaegerszegen és Miskolcon – geográfusok, környezetmérnökök, ökológusok, térinformatikusok, közgazdászok, szociológusok, önkormányzati szakemberek, intézményvezetők, gazdasági szereplők és helyi véleményformálók közreműködésével elkészültek – különböző településnagyságra kidolgozva – olyan szakmai anyagok, amelyek egy leendő klímastratégia alapját adják, és amelyek módszertani alapként szolgálhatnak más, hasonló adottságokkal rendelkező város klímastratégiájának elkészítéséhez is. A dokumentumok készítőinek szándéka olyan intézkedések, akciótervek kijelölése, amelyek a társadalmi-gazdasági és környezeti szempontokat is figyelembe véve, reális léptékben megvalósíthatóak, és amelyek egyértelmű célja a klímaváltozás negatív hatásainak további mérséklése egy adott településen.

Az elkészült klímastratégiai dokumentumról – az anyag készítői, valamint a helyi véleményformálók, önkormányzati vezetők, szakértők részvételével – 1-1,5 órás eseményt szerveztünk az alábbi településeken:

 • Mórahalom – 2016. április 7., 10 óra (Aranyszöm Rendezvényház, 6782 Mórahalom, Röszkei út 1.)
 • Szentkirály – 2016. április 7., 14 óra (Faluház, 6031 Szentkirály, Kossuth Lajos u. 18.)
 • Nagykovácsi – 2016. április 11., 13 óra (Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár, 2094 Nagykovácsi, Kossuth L. u. 78.)
 • Zalaegerszeg – 2016. április 19., 14 óra (Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala, 8901 Zalaegerszeg, Kossuth Lajos utca 17-19.)

Kutatók éjszakája, 2015. szeptember 25.

Szent István Egyetem, Gödöllő

Klímaváltozás – korunk kihívása. Ezzel a címmel tartott előadást a Kutatók Éjszakájának 2015. évi programsorozatához kapcsolódva szeptember utolsó péntekjén este a gödöllői Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Karán Hufnagel Levente, a kar egyetemi docense. Az előadást követő beszélgetés során szó esett a nemzeti klímaadaptációs szakértői hálózat létrehozásáról is. Az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással kialakítandó hálózat célja segítséget nyújtani az önkormányzatok, a járási és megyei hivatalok, valamint a különböző intézmények számára ahhoz, hogy a klímaváltozással kapcsolatos teendőket hatékonyan és eredményesen integrálják a fejlesztési terveikbe.

A feladat fontosságát mi sem jelzi jobban, mint hogy hamarosan elérhetővé válnak a 2014–2020-as európai uniós fejlesztési időszak klímapolitikai célú pályázati forrásai. A környezeti és energiahatékonysági operatív program 1116,9 milliárd forintos keretének több mint a feléből kimondottan a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodást, valamint az energiahatékonyságot és a megújuló energiaforrások felhasználását célzó projekteket támogatnak majd. Ennek érdekében az ország négy régiójában – a Nyugat-dunántúli, az Észak-magyarországi és a Dél-alföldi régió három-három megyéjében, valamint a Közép-magyarországi régió nyugati felében – már toborozza a leendő klímareferens szakembereket a DIPOL Csoport vezette konzorcium.

Nyitórendezvény, 2015. június 24.

REC, Szentendre

Közel másfél év előkészítő munka lezárásaként és a konkrét projekt kezdeteként 2015. június 24-én tartotta meg nyitórendezvényét a Dipol konzorcium (Atrois Kft., a DIPOL Intézet, a Herman Ottó Intézet és a Wessling Hungary Kft.) az EGT Alap HU04 – Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz programterület, C2 – Helyi adaptációs kapacitásfejlesztési felhívás keretében benyújtott „Nemzeti-klímaadaptációs hálózat kialakítása” című pályázat nemzetközi projekthez kapcsolódva.

Az izlandi, liechtensteini és norvég támogatásból megvalósuló projekt fő célja a magyarországi önkormányzatok döntéshozóinak, a tudásformáló helyi szervezetek munkatársainak és a civil szervezetek képviselőinek felkészítése a klímaváltozásra, annak várható hatásaira az ország különböző régióiban, valamint az adott települések sajátosságait és anyagi lehetőségeit szem előtt tartó megoldások, együttműködések kialakításának elősegítése.

A nyitórendezvénynek a projekt kiírója és annak ellenőrzésével megbízott nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a Regional Environmental Center (továbbiakban: REC) adott otthont szentendrei központjában. Az eseményt a projektgazda, Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor nyitotta meg, köszöntve a megjelenteket, és kiemelte azt a felelősséget és elkötelezettséget, amellyel a Dipol konzorcium nekikezd az egyéves feladatnak. Rendhagyó módon, egy érdekes és tanulságos történet elmesélésével arra ösztönözte hallgatóságát, hogy mindig legyenek készek változtatni a nézőpontjukon és soha semmit ne fogadjanak el kész tényként.

A projektgazda üdvözlő szavai után a REC ügyvezető igazgatóasszonya, Bonfertné Szigeti Márta köszöntötte a résztvevőket és mutatta be röviden szervezetüket, amely több mint 20 éves múltra tekint vissza és jelentős környezetvédelmi eredményekkel büszkélkedhet hazánkban és számos más országban. Ezt követően Bálint Judit EGT Alap program menedzser a projekt kereteiről, céljáról és az elvárásokról beszélt.

A szakmai támogatást és a környezetformáló gyakorlatot felvonultató Hermann Ottó Intézet osztályvezetője Riesz Lóránt tartott előadást a klímaváltozás látható és érzékelhető jeleiről és az ezekből fakadó rövid- és hosszú távú problémákról, amelyeket mára már nemcsak a sci-fi filmek hátborzongató képsoraiban láthatunk, hanem egyre gyakrabban határozzák meg a mindennapjainkat. Az előadó kihangsúlyozta, hogy hatásos megoldására csak abban az esetben van esély, ha közös elhatározással és egységes elképzelésekkel vesszük fel a harcot a kialakult helyzet hatásaival. Az elgondolkodtató előadást követően Dr. Forgó Gábor, az Atrois Kft. ügyvezető igazgatója ismertette az egyéves projekt konkrét lépéseit, a konzorcium előtt álló feladatokat és az elvárt eredményeket, amelyeket a donor országok megfogalmaztak a pályázat nyertesei részére.

A tevékenységek jól elkülöníthetőek egymástól, mégis egy egységet képeznek: egyrészt a klímaváltozásra való felkészítő előadások, tréningek megtartása a feladat 10 megyében, másrészt az elméletek és a működő gyakorlat adaptálása a kijelölt régiókban.

A megjelent vendégek – az előadásokkal kapcsolatos szakmai kérdéseit megelőzően – a konzorciumi tagok bemutatkozását hallgathatták meg. A képviselők röviden bemutatták cégüket, szervezetüket és ismertették a projektben vállalt feladataikat.

Letölthető Képek a képzéseinkről