.

Az országban harmadikként Békéscsabán vehették át a képzéssorozat sikeres elvégzését igazoló tanúsítványaikat azok a többségében önkormányzati szakemberek, akik a dél-alföldi városban az elmúlt hetekben részt vettek a négy modulból álló, nyolcnapos klímareferens-képzésen

Az oklevelüket átvevő klímareferensek – részben a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaiként – sokat tehetnek majd szűkebb-tágabb környezetükben a klímaváltozás hatásai ellen. A tanúsítványokat Ilyés Edit, a programban konzorciumi partnerként közreműködő Herman Ottó Intézet környezetvédelmi referens munkatársa adta át szerda délután Békéscsabán.
– A Békéscsabához hasonló városok és a környező települések számára egyaránt kiemelten fontos feladat a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás és a klímaváltozás elleni küzdelem – mondta el a képzéssorozat zárása alkalmából Ilyés Edit.

Békéscsaba_-_2013_(51)

A Herman Ottó Intézet szakértő munkatársa reményét fejezte ki, hogy a tanfolyamot sikerrel teljesítő klímareferensek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a város és a környező települések a most zárult európai uniós fejlesztési időszakhoz hasonlóan az előttünk álló hétéves költségvetési ciklusban is számos sikeres, a környezeti fenntarthatóságot és a megújuló energiaforrások felhasználásának elterjesztését célzó programot valósíthassanak meg.
A dél-alföldi városban, az országban az elsők között, 2015. november 17-én elindult, négyszer kétnapos képzés részeként a résztvevők a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhettek meg.