.

Az országban elsőként Mórahalmon vehették át a képzéssorozat sikeres elvégzését igazoló tanúsítványaikat azok a többségében önkormányzati szakemberek, akik az elmúlt hetekben részt vettek a négy modulból álló, nyolcnapos klímareferens-képzésen a dél-alföldi városban.

Az oklevelét átvevő klímareferensek – részben a Nemzeti Klímaadaptációs Hálózat tagjaként – sokat tehetnek majd szűkebb-tágabb környezetében a klímaváltozás hatásai ellen. A tanúsítványokat Csányi László alpolgármester és Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor, a projektet megvalósító DIPOL Csoport vezetője adta át szerdán Mórahalmon.
A dél-alföldi városban november 10-én elindult, négyszer kétnapos képzés részeként a résztvevők – összesen mintegy 30-an – a klímaváltozással és annak magyarországi hatásaival, egy-egy ország, régió vagy éppen település sebezhetőségének mérésével és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás rugalmasságának lehetséges fokozásával, a települési klímaváltozási stratégia készítésének lépéseivel, a projektekhez, pályázatokhoz tartozó pénzügyi és technikai ismeretekkel, valamint a projektekhez kapcsolódó kommunikáció eszközeivel ismerkedhettek meg. 
– Mórahalom és a Mórahalmi járáshoz tartozó települések az elmúlt években is minden tőlük telhetőt megtettek, hogy messzemenőkig élni tudjanak az európai uniós tagság kínálta fejlesztési lehetőségekkel. Ahogyan eddig is, a 2014–2020-as fejlesztési időszakban is kiemelt fejlesztési iránynak tartjuk az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és az ezzel kapcsolatos helyi projektek megvalósítását.

BSZP

A járás településeinek ez irányú elkötelezettsége – és ennek részeként e most záruló képzéssorozat is – mórahalmi járás és tágabb környezete segítségére lesz a klímaváltozás elleni közdelemben – mondta el a mórahalmi képzéssorozat zárása kapcsán Csányi László alpolgármester.
A tanúsítványok átadásával sem zárul le az izlandi, liechtensteini és norvég pályázati támogatással megvalósuló program Mórahalmon. Dr. Fegyveres-Fiskál Gábor, a projektet megvalósító DIPOL Csoport vezetője a képzés zárásaként bejelentette, hogy geográfusok, környezetmérnökök, ökológusok, térinformatikusok, közgazdászok, szociológusok, önkormányzati szakemberek, intézményvezetők, gazdasági szereplők és helyi véleményformálók közreműködésével, mintaprojektként hamarosan elkészül egy olyan szakmai anyag, amely Mórahalom és a Mórahalmi járás leendő klímastratégiájának alapját adja, és amelyik módszertani alapként szolgálhat más, hasonló adottságokkal rendelkező járás klímastratégiájának elkészítéséhez is. A dokumentum készítőinek célja olyan intézkedések, akciótervek kijelölése, amelyek a társadalmi-gazdasági és környezeti szempontokat is figyelembe véve, reális léptékben megvalósíthatóak, és amelyek egyértelmű célja a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése a Mórahalmi járás településein.

Facebook Comments